Van Engelen

Specialist in gebitsprotheses


Een tandprotheticus is een specialist in gebitsprotheses. Hij is speciaal opgeleid voor het maken en aanmeten van gebitsprotheses. Een volledige prothese, een plaatje, een frame een noodprothese of een implantaatprothese.

Wat is een Tandprotheticus?
Een Tandprotheticus volgt eerst de opleiding tandtechniek, dan een specialisatiejaar gebitsprotheses en daarna vier jaar de HBO opleiding Tandprothetiek. Eerst leer je de prothese letterlijk maken en daarna het aanmeten. Een tandprotheticus is zowel technisch als medisch biologisch opgeleid. Tandprotheticus is een beschermd beroep onder de wet BIG*.

Het voordeel in vergelijking met de tandarts is dat een Tandprotheticus het kunstgebit kan aanmeten én zelf kan maken. U kunt zonder verwijzing van tandarts of huisarts bij de tandprotheticus terecht.

Wat is het verschil?
Een tandarts is opgeleid voor alles wat echt is in de mond en heeft veel minder ervaring met het aanmeten van een kunstgebit. Daarnaast heeft ook niet elke tandarts een contract met de zorgverzekering waardoor u bij het aanmeten van een nieuw kunstgebit duurder uit kunt zijn.

Wat zijn een KPT'er en een tandtechnicus dan?
Een Klinisch Prothese Technicus (KPT'er) is een tandtechnicus die na zijn MBO opleiding een cursus van 10 dagen heeft gehad. Een KPT'er mag niet zonder begeleiding van een tandarts of Tandprotheticus in de mond werken of een gebit aanmeten.
Een tandtechnicus maakt het techniekwerk voor een Tandprotheticus of tandarts. Een tandprotheticus is alleen opgeleid om een kunstgebit, kronen of bruggen te maken maar mag absoluut niet aanmeten of in de mond werken.
Een KPT'er en tandtechnicus kunnen niet bij een zorgverzekeraar declareren, mogen geen contracten afsluiten en staan niet gerigistreerd in de wet BIG*.

* BIG staat voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’. De Wet beschermt patiënten tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen door zorgverleners. Alleen erkende beroepen staan hier geregistreerd. 

Bekijk hier de folder Tandprotheticus

Een mooi gebit

Een kunstgebit dat prachtig oogt en vooral ook comfortabel draagt is ons dagelijkse doel. Voor iedereen moet een mooi en goed passend gebit mogelijk zijn! Als u een kunstgebit nodig heeft of op dit moment een slecht passend of verouderd kunstgebit bezit, dan is de tandprotheticus de persoon die u kan helpen.

Bent u juist verzekerd?

Een kunstgebit zit in de basisverzekering.

> Vergoedingen