Een partiële prothese of frameprothese


Een partiële prothese (plaatje) of frameprothese is een vervanging van een of meerdere tanden of kiezen. Een plaatje en een frameprotheses zijn, in tegenstelling tot kronen en bruggen, uitneembaar en zitten niet vast. Als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen, kan een plaatje of frameprothese een goede oplossing zijn.

Partiële prothese
De partiële prothese (plaatje) is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige, kunsthars waarin de kunsttanden en -kiezen verankerd zijn. De partiële prothese rust in zijn geheel op het slijmvlies van de mond. In sommige gevallen worden er ankertjes aan de partiële prothese vastgemaakt zodat deze beter vasthoudt aan de overgebleven tanden en kiezen.

Frameprothese
Een frame is een in staal gegoten basis waarop tanden en kiezen worden gezet. Een frameprothese is over het algemeen steviger dan een partiele prothese omdat deze van kunsthars is en een frame van staal.

Plaatprothese of frameprothese?
Welke prothese voor u het meest geschikt is, bepaalt u in overleg met uw tandprotheticus. Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar kent ook een aantal nadelen:

Omdat de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, moet uw tandvlees de kracht opvangen die door het kauwen wordt veroorzaakt. Dat kan leiden tot tandvleesproblemen. Onder de plaatprothese blijven ook makkelijk voedselresten zitten, waardoor ontstekingen van het tandvlees kunnen ontstaan. Bij de frameprothese vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees minder belast.

Een mooi gebit

Een kunstgebit dat prachtig oogt en vooral ook comfortabel draagt is ons dagelijkse doel. Voor iedereen moet een mooi en goed passend gebit mogelijk zijn! Als u een kunstgebit nodig heeft of op dit moment een slecht passend of verouderd kunstgebit bezit, dan is de tandprotheticus de persoon die u kan helpen.

Bent u juist verzekerd?

Een kunstgebit zit in de basisverzekering.

> Vergoedingen